مشخصات کتاب: تدوین نموداری كفایة الاصول همراه با آرای اصولی امام خمینی (ره)

مولف: آقاي مسلم قلي‌پور گيلاني
سال: 1391
محل نشر: تهران
نوبت چاپ: اول
صفحات: 633
شمارگان: 2000
تدوين نموداري كفاية الاصول همراه با آراي اصولي امام خميني (ره)
چکیده:

از شريف‌ترين و اساسي‌ترين علوم در حوزة علوم اسلامي، علم اصول فقه است، چرا كه كليد استخراج تمامي احكام از منابع آن، در دست تواناي اين علم است.
به بركت اين علم افراد شايسته‌اي به منصب قدسي فقاهت و اجتهاد نايل مي‌شوند و با قلم فقاهت، مسير هدايت و گمراهي، و بهشت و جهنم را بر صفحة آشفته روزگار ترسيم مي‌كنند. بدون اين علم، حقيقت دين، مسخ مي‌شود و از بالندگي به خمودي و تحجّر سقوط مي‌كند، در اين صورت اسلام ديني خواهد شد، قشري، صوري و وامانده از ترقي و كمال كه حتي از ادارة بسيط‌ترين و عقب‌مانده‌ترين جوامع بشري عاجز خواهد ماند.
فقه كه برنامه زندگي بشريت است و اصول فقه دو علم به هم وابسته‌اند؛ يعني علم اصول مقدمه علم فقه و پايه و ريشة آن علم است، به طوري كه فقه بدون آن، استقامتي نخواهد داشت.
اين علم، يك علم دستوري و كاربردي است؛ يعني علم دستور استنباط احكام است كه روش صحيح استنباط احكام را از منابع فقه به ما مي‌آموزد.
اين نوشتار بر اساس دسته‌بندي و بيان آسان مطالب دشوار «كفاية الاصول» نگارش يافته است. در اين مجموعه بيش از نود و پنج درصد مطالب «كفاية الاصول» واضح و روشن آورده شده است.
در ميان اصوليون اين عصر، فقيه و اصولي كبير امام خميني بنيان‌گذار نظام مقدس جمهوري اسلامي قرار دارد، كه نبوغ بي‌نظير ايشان در علوم فقه، اصول، عرفان، تفسير و فلسفه و نيز در مسائل سياسي و مديريتي از او فرزانه‌اي بي‌بديل ساخته است. به‌ويژه نوآوري‌هاي چشم‌گير ايشان در علم اصول بر پژوهشگران اين عرصه پوشيده نيست.
مؤلف در اين نوشتار تلاش كرده تا برخي از نظريات اصولي ايشان را تبيين نموده در اختيار طلاب و محققين و علاقه‌مندان قرار دهد.
اين كتاب داراي مقدمه، تاريخچه علم اصول، سيزده امر مقدماتي براي مباحث و مسائل علم اصول و نيز پنج مقصد در اجتهاد و تقليد مي‌باشد و در انتها فهرست تفصيلي نيز به آن اضافه شده است.
عناوين امور سيزده‌گانه مقدماتي:
امر اول: موضوع علم
امر دوم: وضع
امر سوم: نياز مجاز به وضع
امر چهارم: انواع اطلاق لفظ
امر پنجم: ذات معنا موضوعٌ له لفظ است
امر ششم: وضع مركبات
امر هفتم: علائم حقيقت و مجاز
امر هشتم: حالات پنجگانه لفظ
امر نهم: حقيقت شرعيه
امر دهم: صحيح و اعم
امر يازدهم: اشتراك لفظي
امر دوازدهم: استعمال لفظ در بيش از يك معنا
امر سيزدهم: مشتق
عناوين مقصدها:
مقصد اول: اوامر
مقصد دوم: نواهي
مقصد سوم: مفاهيم
مقصد چهارم: عام و خاصّ
مقصد پنجم: مطلق و مقيد