مشخصات کتاب: مأخذشناسی توصیفی تاریخ تشیع امامیه در ایران

مولف: دکتر حسن حضرتي
سال: 1383
محل نشر: تهران
نوبت چاپ: اول
صفحات: 226
شمارگان: 1000
چکیده:


كتابشناسي حاضر با هدف گردآوري و معرفي مآخذ و تحقيقات مربوط به «تاريخ تشيع اماميه در ايران » تهيه و تنظيم گرديده است. در اين كتابشناسي تنها به آثار مربوط به «تشيع اماميه» پرداخته شده است و از پرداختن به كتب مربوط به فرق ديگر شيعي مانند زيديه اسماعيليه" و… چشم‌پوشي شده است. دلايل مختلفي را براي اين كار مي‌توان عنوان كرد. نخست اينكه تلاش بر اين بوده است كه كتابشناسي حاضر از قالب تخصصي خود خارج نشود و تنها يك حوزه خاص و محدودي را پوشش داده باشد. دوم اينكه، حجم كتابهاي چاپ شده در حوزه‌هاي ياد شده بسيار فراوان است.
در كتابشناسي حاضر، كتابهاي مربوط به تاريخ حكومتهاي شيعي و قهرمانان شيعي در ايران ، گنجانده نشده‌اند و بيشتر بر آثار مربوط به تاريخ تحولات مذهب تشيع اماميه در ايران تأكيد شده است. اگر غير از اين بود به انبوهي از مآخذ برمي‌خورديم كه دربارة حكومتها و قهرمانان شيعي ايراني نوشته شده است. براي نمونه مي‌توان به حجم بسيار بالاي آثاري كه تنها دربارة يكي از دولتهاي شيعي امامي در ايران مانند «سلسله صفويان» نوشته شده است، اشاره نمود. در اين ميان، انقلاب اسلامي مورد استثنا قرار گرفته و سعي شده آثار تأليفي درباره اين رخداد كه از منظر «تاريخ تشيع» نگاشته شده است، در اين مجموعه گنجانده شود.
در اين مأخذشناسي تنها به كتابهاي فارسي اكتفا نشده است. بلكه هر كتابي به هر زباني، در صورت دستيابي به آن، در اين مجموعه معرفي شده و در صورت عدم دستيابي مشخصات آنها آورده شده است. اما واقعيت امر اين است كه مآخذ عربي و انگليسي دربارة موضوع مورد نظر بسيار محدود است. چرا كه تنها، بعد از رخداد انقلاب اسلامي است كه تشيع اماميه براي فهم و ريشه‌هاي مذهبي انقلاب اسلامي مورد توجه مستشرقان قرار گرفته و تأليفاتي در اين باره شكل گرفته است كه آن هم بيشتر با هدف شناخت انقلاب اسلامي بوده تا تشيع امامي.
بر اين اساس به نظر مي‌رسد تا قبل از رخداد انقلاب ايران پژوهشهاي مربوط به تشيع امامي چندان گسترده نبوده است.
اين كتاب در دو بخش و نمايه تدوين شده است.
بخش اول: كتابهاي فارسي با معرفي 81 كتاب
بخش دوم: كتابهاي غيرفارسي با معرفي 14 كتاب