مشخصات کتاب: حوزة نجف و تحولات سیاسی ایران از جنبش مشروطه تا انقلاب اسلامی ۱۲۸۵-۱۳۵۷ش

مولف: دکتر حمید بصیرت‌منش
سال: 1397
محل نشر: تهران
نوبت چاپ: اول
صفحات: 499
شمارگان: 500
حوزة نجف و تحولات سياسي ايران از جنبش مشروطه تا انقلاب اسلامي 1285-1357ش
چکیده:

این کتاب که در قطع وزیری، 499 صفحه و با قیمت 790/000 ریال در بهمن ماه 1397 توسط انتشارات پژوهشکده امام خمینی(س) و انقلاب اسلامی به چاپ رسیده، در ده فصل، جمع‌بندی و نتيجه‌گيري، تنظيم و نگارش يافته است.
فصل اول به عنوان زمينة مقدماتي ورود به بحث، اهميت جايگاه فقهاي شيعه و تشکيل حوزة علمية نجف و اهميت اين جايگاه نزد ايرانيان و نقش ايرانيان در بازسازي شهر نجف و مدارس علميه آن، مورد توجه قرار گرفته است. در فصل دوم نقش علماي حوزة نجف در تحولات سياسي ايران در دورة قاجار به ويژه نقش آنان در جنگ‌هاي ايران و روس تا مقطع انقلاب مشروطيت ايران، توضيح داده شده و در فصل سوم به دوران درخشان نقش‌آفريني علماي حوزة نجف در تحولات مربوط به جنبش مشروطيت ايران تا پايان جنگ جهاني اول اختصاص دارد. فصل چهارم مربوط به مبارزات سياسي علماي نجف در مقطع پايان جنگ جهاني اول تا تأسيس دولت عراق (تحت قيموميت بريتانيا) که تقريباً همزمان با رويدادهاي اواخر حکومت قاجار و قدرت‌گيري رضاخان است می‌باشد.
فصل پنجم، مواضع روحانيون بزرگ نجف در قبال انقراض حکومت قاجار و تشکيل سلسلة پهلوي و دوران سلطنت رضاشاه و فصل ششم، مواضع سياسي علماي حوزة نجف طي بيست سال از 1320 سقوط رضاشاه تا سال 1340 شمسي و فصل هفتم مواضع علماي نجف به ويژه دو چهرة سرشناس آن آيت‌الله سيد محسن حکيم و آيت‌الله سيدابوالقاسم خويي در قبال نهضت روحانيون ايران به پيشگامي امام خميني(ره) طي سالهاي 1340 تا تبعيد امام خميني(ره) به نجف در مهر 1344 مورد توجه قرار گرفته است.
فصل هشتم مواضع سياسي حوزة نجف را در سالهاي تبعيد امام خميني(ره) در عراق طي سالهاي 1344 تا مقطع انقلاب اسلامي بحث و بررسي نموده است. در فصل نهم مواضع حوزة نجف و مرجعيت مهم آن، يعني آيت‌الله خويي و نيز آيت‌الله سيد محمدباقر صدر در خصوص انقلاب اسلامي تجزيه و تحليل شده و در فصل دهم نتيجه‌گيري ارائه گرديده است.